شاید تعجب کنید، اما باید بگویم درست است…
در سال 1374 یک مسابقه از شبکه 3 صداو سیما با نام “راز سیب” و مشابه با بازی های اتاق فرار امروزی پخش شد.
مسابقه “راز سیب” که با نام “راز” نیز شناخته میشود؛ طی 30 قسمت از سال 1374 تا 1375 روی آنتن تلویزیون پخش شد و در آن زمان بسیار محبوب و مورد توجه بود. شرکتکنندگان در این برنامه با حل معماها، پیچیدگیهای ذهنی و استراتژیهای خلاقانه، سعی دارند تا به عنوان برنده انتخاب شوند.
مسابقه “راز سیب” با استفاده از عناصر مختلفی از جمله ریاضیات، منطق، حافظه، استراتژی بازی و همکاری تیمی، به شرکتکنندگان چالشهای جذابی ارائه میدهد. این برنامه تلویزیونی نه تنها به منظور سرگرمی برای تماشاگران است، بلکه به منظور تقویت مهارتهای ذهنی و تحلیلی شرکتکنندگان نیز طراحی شده است.
این مسابقه خاطره انگیز با اجرای “فرهاد جم” و “مهسا مهجور” از بازیگران تلویزیون اجرا شد و سبک آن بسیار مورد توجه قرار گرفت. «راز سیب» در زمانی که پخش شد جزو پربیننده ترین برنامه های تلویزیون به حساب می آمد و این امر باعث بهتر دیده شدن فرهاد جم به عنوان مجری شد.
گیم پلی:
با راهنمایی مجری، بازیکنان با دنبال کردن نشانه ها به فضای اول وارد می شوند. در این فضا با حل کردن چالش، به یک رمز 3 رقمی می رسند که کلید رسیدن به اولین سیب بلورین است. بازیکنان چه بتوانند چه نتوانند سیب بلورین را بدست آورند به مرحله بعدی راه پیدا میکنند و این روند همینطور پیش می رود تا آنها به فضای آخر برسند.
چالش های این مسابقه برای بازیکنان خانم و آقا در اکثر فضاها یکسان ساخته شده بود. فقط در بعضی فضاها برای زنان فرق می کرد. این چالش ها بیشتر مردانه و فیزیکی بود, مثلا” آهنگری یا فعالیت های استقامتی و … و البته گاهی با حضور موجودات زنده اجرا می شد. بازیکنان هر مرحله را در مدت زمان محدود و از پیش تعیین شده ای باید پشت سر بگذارند.
اگر موفق به کسب سیب آن مرحله نشوند در پایان امتیازی کمتری کسب می کنند ولی اگر زودتر از زمان مقرر سیب هر مرحله را بدست آورند، زمان باقیمانده برای مرحله پایانی آنها ذخیره می شود. در پایان به اتاقی می رسیدند که یک سیب سبز بزرگ در مرکز و روی یک پایه قرار داشت و بقیه سیب هایی که بازیکنان بدست آوردند را باید روی پایه های دیگر اطراف سیب قرار دهند. تعدادی سیب بلورین دیگر نیز در ظرفهایی در پایین پایه ها قرار داشتند.
در این مرحله آن ها با چالش تمرکز مواجه می شوند بدینصورت که یک بازیکن در فضایی که بالای پایه ها تعبیه شده، قرار می گیرد و باید با کمک یک قلاب ماهیگیری سیب های داخل باکسها را شکارکند و روی پایه های خالی بگذارد. در پایان به ازای هر تعداد سیب شکارشده در مسابقه حواله ای به عنوان جایزه دریافت می کردند.
“راز سیب” ساخته محمد صادق جلالی است. این برنامه از روی نسخه خارجی آن به نام هزارتوی بلورین ” The Crystal Maze الگوبرداری شد.
“The Crystal Maze” یک برنامه تلویزیونی بریتانیایی است که از سال 1990 تا 1995 اجرا و از شبکه 4 انگلیس پخش شد و بعد از آن نیز با نسخههای جدید و بازسازی شده ادامه یافت. این برنامه توسط ریچارد اُبراین ساخته شد و به شرکتکنندگان چالشهای مختلفی از جمله حل معماها، آزمایشهای فیزیکی، تستهای ذهنی و استراتژیک ارائه میدهد.
در “The Crystal Maze”، شرکتکنندگان باید از طریق حل معماها، و چالش های ذهنی و پیروزی در آزمایشهای فیزیکی، کلیدهای مختلفی را جمع آوری کنند تا به مرحله بعدی برسند. این مسابقه با استفاده از عناصری از جمله استراتژی، همکاری تیمی، تفکر سریع و مهارتهای فیزیکی، برای شرکتکنندگان چالشهایی فراهم میکند.
“The Crystal Maze” به عنوان یک برنامه تلویزیونی محبوب و جذاب شناخته شده است و توانسته بود جمعیت زیادی از تماشاگران را به خود جذب کند. این برنامه در طول سالها با انواع نسخهها و فصلهای مختلف، مورد استقبال بسیاری از مخاطبان قرار گرفته است.
در “The Crystal Maze”، شرکتکنندگان به چهار بخش مختلف تقسیم میشوند که هر بخش شامل یک نوع چالش خاص است. این چهار بخش شامل بخشهای فیزیکی، ذهنی، مهارتی و آزادی است. شرکتکنندگان باید با حل معماها و پیروزی در چالشها، کلیدهای مختلفی را جمع آوری کنند تا به اتاق نهایی “The Crystal Dome” برسند و جوایز خود را به دست آورند. در این بازی هر تیم توسط فردی به نام راهنمای هزارتو به چهار منطقه (آزتک، صنعتی، آینده و قروس وسطا) هدایت میشود و گروهها باید در عرض ۸۰ دقیقه با چالشهای ذهنی و جسمی سرگرمکنندهای روبرو شوند. هر تیمی که در چالشهای بیشتری برنده شود، تعداد بلورهای بیشتری جمع خواهد کرد.
فضا سازی:
Aztec – یک کف پوشیده از شن و ماسه که در دو طرف آن توسط زیگورات ها و یک قطب توتم احاطه شده است
Futuristic – یک ایستگاه فضایی پر از چراغهای نئون و وسایل الکترونیکی.
Medieval – یک قلعه با تیرهای چوبی و حکاکیهای سنگی
Industrial – یک منطقه بیابانی از درهای فلزی کثیف، بشکههای نفتی استفاده نشده و حفاظهای امنیتی.
در فصلهای بعدی، Industrial با Ocean جایگزین شد – یک کشتی غرق شده به نام اساس آتلانتیس. ساختار آن که حدوداً 250,000 پوند هزینه برداشت و تقریباً اندازه دو زمین فوتبال بود.
برای سری اول، مجموعه در استودیوی شپرتون ساخته شد – یکی از تنها دو استودیو در کشور که به اندازه کافی بزرگ بودند تا ماز را در خود جای دهند. با این حال، با شروع برنامه ریزی برای سری دوم، هر دو استودیو مناسب از قبل رزرو شده بودند. جستجو برای مکان جدید آغاز شد که به یک انبار هواپیما در نورث ویلد (شمال شرق لندن) تبدیل شد.
گیم پلی:
هر قسمت شامل تعدادی شرکت کننده است که با هدف به دست آوردن جواهر در مدت دو دقیقه وارد اتاق های مختلف می شوند و یا در صورتی که بازیکن نتواند جواهر را به دست آورد؛ سریعاً از آنجا خارج می شوند، اما اگر بازیکن در زمان مقرر در دریافت جواهر تاخیر داشته باشد، او در داخل اتاق زندانی می شود و تا پایان برنامه خارج نمی شود. برای خارج شدن او، تیم باید از کریستالهایی که قبلاً به دست آورده؛ هزینه خروج او را پرداخت کند.
در پایان بازی کریستال ها جمع آوری می شوند و به شرکت کنندگان زمان داده می شود تا پول داخل گنبد بزرگ را جمع کنند. هر کریستال 5 ثانیه زمان ذخیره میکند. اگر مثلاً پنج کریستال به دست آوردند 25 ثانیه به آنها فرصت داده می شود تا پول را جمع کنند.
در هر برنامه، یک تیم متفاوت متشکل از شش شرکت کننده (سه مرد و سه زن) توسط میزبان، ریچارد اوبراین در اطراف ماز هدایت می شوند. در هر منطقه، تیم سه یا چهار بازی انجام می دهد که در یکی از شش اتاق قرار دارند.
اگرچه شرکت کنندگان به صورت تیمی کار می کنند، اما هر بازی توسط یک بازیکن منتخب و منفرد انجام می شود که وارد سلول می شود. بقیه اعضای تیم باید بیرون از سلول باقی بمانند، اگرچه معمولاً اجازه دارند با فریاد تشویق و پیشنهاد به هم تیمی خود کمک کنند (یا مانع شوند). تکمیل یک بازی به درستی باعث آزاد شدن یک کریستال زمانی می شود.
هنگامی که تمام مناطق زمانی بازدید شد، هر کریستال زمان به 5 ثانیه در داخل گنبد کریستال تبدیل می شود. جایی که اعضای باقیمانده تیم تلاش می کنند تا ژتون های طلایی پرنده را بگیرند (اما از گرفتن ژتون های نقره ای خودداری کنند) و آنها را از طریق صندوق به بیرون ارسال کنند. عملکرد در گنبد کریستال تعیین می کند که آیا برنده جایزه می شود یا خیر.
جوایز:
تعداد نشانه های طلا و نقره جمع آوری شده؛ شمارش می شود. نشانه های طلا به عنوان 1 امتیاز، نشانه های نقره ای منهای 1 امتیاز به حساب می آیند. اگر این تعداد بیش از 100 عدد باشد، تیم برنده جایزه بزرگ می شود. اگر کل نشان ها بین 50 تا 100 باشد، تیم برنده جایزه نه چندان بزرگ (شاید یک سفر روزانه در جایی) باشد، و هر امتیاز کمتر از 50 هیچ چیزی کسب نمی کند. اما چه برنده ها چه بازنده ها با تندیسی که جمله “من پیچ و خم کریستال را ترک کردم” حکاکی شده، مسابقه را ترک می کردند.
برنامه “The Crystal Maze” با الهام از بازی ویدیویی محبوب “Crystal Quest” طراحی شده است و برای مخاطبانی که علاقهمند به چالشهای ذهنی و فیزیکی هستند، بسیار جذاب است. این مسابقه بسیاری از جوایز و تقدیرهای مختلف را دریافت کرده و به یکی از برنامههای محبوب تلویزیونی در بریتانیا تبدیل شد.
تماشای این برنامه ها خالی از لطف نیست.